Search
Close this search box.

Kukkolan tila

Pohjois-Karjalan maataloussäätiö sr

Tilan historiaa

Kukkolan tila on historiallisesti, kulttuurillisesti ja maisemallisesti merkittävä kohde aivan Joensuun liepeillä. Se sijaitsee noin 6 km Joensuusta etelään Vanhan Valtatien varrella Karhunmäen kaupunginosassa (Vanha Valtatie 70). Kukkolan tila on ollut Kukkosten suvulla 1700-luvulta lähtien. Rovasti Antti Kukkonen viljeli tilaa vuosina 1919–1958. Antti Kukkonen toimi kansanedustajana vuosina 1919 – 1945 ja 1954 – 1962 sekä opetusministerinä useissa hallituksissa. Antti Kukkosen tytär, Katri Kukkonen, osti tilan isältään vuonna 1958. Katri Kukkosen tekemän testamentin perusteella tila siirtyi Pohjois-Karjalan Maataloussäätiölle vuonna 1991. Suurin osa metsistä siirtyi Joensuun kaupungille vuonna 2007. Vaihdossa Joensuun kaupunki luovutti metsäalueita Tuupovaarasta. Maataloussäätiö omistaa nykyisin n. 7 ha peltoa, puulajipuiston, piha-alueen, kodan ja 6-tien toisella puolella olevat metsäalueet n. 28 ha. 

Rakennukset ja pihapiiri

Kukkolan tilan vanhat rakennukset ja pihapiiri pyritään säilyttämään alkuperäisessä asussaan. Päärakennuksessa sijaitsee kotimuseo, jossa on näyttely Kukkosen suvun ja Kukkolan tilan historiasta. Lisäksi saliin on sijoitettu huomattava kirjasto. Toinen puoli päärakennuksesta on vuokrakäytössä. Päärakennuksen vieressä on näytepuutarha, josta Marttayhdistys huolehtii. Näytepuutarhassa järjestetään kaikille avoimia iltoja, jolloin kunnostetaan talkoilla näytepuutarhaa ja annetaan ohjeita puutarhanhoitoon liittyvissä asioissa. Kukkolan vanhasta kivinavetasta on leader-rahoituksen turvin rakennettu monitoimitila, jossa toimii ravintola BBQ Karelia.  Navetassa toimii myös talli  sekä savipaja. Eläimet kuuluvat keskeisesti Kukkolan pihapiiriin. Hevosten lisäksi tilalla on lampaita, vuohia ja kanoja.

nokipannu

Toimintaa

Hiljainen huone rakennettiin Antti Kukkosen muistoksi vuosina 2000–2001 ja se sijaitsee pihapiirin tuntumassa peltoaukealla. Puulajipuisto Antin arboretum perustettiin vuosina 1992–1997. Puistossa on yli 50 eri puulajia, niiden muunnosta tai erikoismuotoa. Puulajipuiston takana, sankassa kuusikossa sijaitsee kota, jota voidaan käyttää erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen. Kodan tuntumassa on 4H-järjestön pystyttämä Metsäteatteri, jossa Kulttuuriyhdistys Kukkola on järjestänyt mm Joulukuvaelmia. Kodan ja Metsäteatterin vieressä on parkkipaikka, jonne pääsee autolla Rovastinkadun kautta.

Kuntouttava työtoiminta hyödyntää Kukkolan pihapiirin eri elementtejä ja tukeutuu Kukkolan naapurissa sijaitsevan entisen hoitokodin tiloihin. Sieltä löytyy myös Joensuun 4H:n toimisto

Tervetuloa tutustumaan

Lapset, koululaiset, opiskelijat, työssäkävijät ja eläkeläiset niin Joensuusta kuin kauempaakin voivat nauttia Kukkolan tilan kohteista. Tila tarjoaa erinomaisen ympäristön perheiden ja erilaisten ryhmien tutustumis- ja retkikohteeksi. Kukkolan pihapiirissä, näytepuutarhassa ja puulajipuistossa voi liikkua vapaasti. Kodan vuokrauksesta vastaa Joensuun 4H-yhdistys.

Kesäisin tilalla toimii opas, joka esittelee museota ja muitakin tilan kohteita. Muina aikoina museota ja tilaa voidaan esitellä  ryhmille etukäteistilauksella.

Kukkolan tilan historiaa kuvina

Sijaintimme

Aluekartta

Kysyttävää? Lähetä meille viestiä.