Search
Close this search box.

Antti Kukkosen kotimuseo

Antti Kukkosen kotimuseo sijaitsee Kukkolan tilan päärakennuksessa.

Antti Kukkonen

Rovasti Antti Kukkonen syntyi Kontiolahdessa 3.10.1889. Ylioppilaaksi hän tuli vuonna 1910 ja hänet vihittiin papiksi vuonna 1914. Hän toimi ylimääräisenä pappina Tohmajärvellä, Puumalassa ja Parikkalassa. V. 1919 hän ryhtyi viljelemään vanhaa sukutilaa Kukkolaa Pielisensuussa (joka kuuluu nykyisin Joensuun kaupunkiin).

Hänen valtiomiesuransa alkoi vuonna 1919 kansanedustajana kestäen vuoteen 1945 saakka ja uudestaan vuosina 1954-62. Hän oli valtioneuvoston jäsenenä toimien toisena opetusministerinä vuonna 1924 ja opetusministerinä vuosina 1927-28, 1929-30, 1931-32, 1936-37, 1940-41 ja 1941-43. Hän toimi kansanedustajana 34 vuotta ja ministerinä noin 7 vuotta. Oltuaan jatkosodan aikana valtioneuvoston jäsenenä rovasti Antti Kukkonen joutui syytetyksi sotasyyllisyysoikeudessa. Hänet tuomittiin vuonna 1946 vankeuteen kahdeksi vuodeksi.

 

 

Aktiivinen vaikuttaja

Rovasti Antti Kukkonen on osallistunut valtiollisten toimien lisäksi monien kymmenien valtakunnallisten ja maakunnallisten yhteisöjen ja liikelaitosten toimintaan johtoportaiden puheenjohtajana tai jäsenenä jopa eräissä vuosikymmeniä. Erityisesti voidaan mainita hänen sydäntään lähellä oleva toiminta Pohjois-Karjalan Maakuntaliiton hallituksen puheenjohtajana 12 vuotta, Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiönhallintoneuvoston puheenjohtajana 22 vuotta ja SOK:n ja YOL:n hallintoneuvoston puheenjohtajuus ja jäsenyys 22 vuotta.

Rovasti Antti Kukkosen puoliso oli Elsa o.s. Marttinen. Heille syntyi neljä lasta Katri s. 1928, Pirkko s. 1929, Irma s. 1943 ja Kirsti s. 1946. Antti Kukkonen kuoli 14.2.1978.

Katri Kukkonen

Katri Kukkonen syntyi 7..2.1928 Kukkolassa Antti ja Elsa Kukkosen esikoisena. Perheeseen ei tullut poikia, vaan Katrin jälkeen vielä kolme tyttöä. Vuonna 2004 haastateltujen nuorimpien sisarten mukaan perheessä oli jo varhain pidetty itsestään selvänä, että Katri jatkaa aikanaan tilan pitoa. Nelivuotias Katri viihtyikin naapurien muistin mukaan hyvin navetassa oma lypsytakki päällään. Hän suosi asiallista ulkoasua, eikä lapsenakaan pitänyt ruseteista tai rimpsuista. Kouluaikaan häntä kiinnostivat varsinkin hevoset ja ravit.

Katri Kukkonen kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1946 Joensuun yhteiskoulusta. Hän aloitti maatalousopinnot Helsingin yliopistossa ja valmistui agronomiksi kotieläintiede pääaineenaan vuonna 1950. Hän auskultoi Järvenpään maatalousnormaalikoulussa vuonna 1958. Lisäksi Katri Kukkonen on osallistunut useisiin Ammattikasvatushallituksen järjestämiin maatalousopettajien koulutustilaisuuksiin. Hän oli erittäin innostunut kielten opiskelija, ja suoritti useita kielikursseja. Työelämässä hän toimi äidinkielen lisäksi ruotsiksi, englanniksi, saksaksi, swahiliksi ja portugaliksi.  Katri Kukkosen pääasiallinen elämäntyö oli Kukkolan tilan viljeleminen, ja hän ilmoitti ammatikseen mieluiten maanviljelijän. Kukkolan tila siirtyi hänelle vuonna 1958. Hänen johdollaan tilaa kehitettiin ajan vaatimusten mukaisesti, ja 1970-luvun alussa tilan tuotantosuunta vaihdettiin maidontuotannosta vähemmän työpanosta vaativaan porsastuotantoon, jossa hyödynnettiin uutta tekniikkaa, mm videovalvontaa. Tilalla otti säännöllisesti vastaan opiskelijaharjoittelijoita – ulkomailta saakka, joita Katri kielitaitoisena pystyi hyvin ohjaamaan.

  Katri Kukkonen ehti kuitenkin useaan otteeseen työskennellä myös tilan ulkopuolella, mistä mainittakoon seuraavat päätoimiset tehtävät:

-vv. 1975-78 tilanhoitajana Tansaniassa liittyen Suomen ja Tansanian väliseen kehitysyhteistyösopimukseen

-vv. 1979 -81 karjatalousopettajana Pohjois-Karjalan karjanhoitokoulussa ja Siikasalmen maatalousoppilaitoksessa

-vv. 1981-85 Kiteen maatalousoppilaitoksen va. rehtorina ja rehtorina

-vv. 1988-89 Boanen maatalousyliopistossa Mosambikissa yhteispohjoismaisessa kehitysyhteistyöprojektissa maatalousopetuksen alkujärjestelyissä

Palattuaan Mosambikista lokakuussa 1989 Katri Kukkonen työskenteli aktiivisesti tilallaan aivan poismenoonsa saakka. Tänä aikana hän osoitti kiinnostusta ja tukeaan naapurissa toimintansa aloittaneelle SPR:n turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukselle, jonka henkilökuntaan ja eri maista tulleisiin asukkaisiin hänellä oli hyvät suhteet.

Katri Kukkosella ei ollut omaa perhettä, ja hän kuoli 16.8.1991. Pääosan Kukkolan tilasta hän oli ennen kuolemaansa testamentannut Pohjois-Karjalan Maataloussäätiölle,

Tervetuloa tutustumaan

Antti Kukkosen työhuone

Kamari

Pihapiiri

Tervetuloa

Kertomuksia ja toimintaa blogitekstein

Varaa esittely ryhmällesi

Lähetä lomakkeella tiedustelu vapaista ajankohdista tai kysy lisää.  Voit myös soittaa p.  tai lähettää sähköpostia os.